Dolar 34,3769
Euro 36,8875
Altın 2.970,15
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Sporcuların performans analizi İTÜ’de üretilen akıllı tişörtlerle yapılacak

Sporcuların performans analizi İTÜ’de üretilen akıllı tişörtlerle yapılacak
5 Kasım 2024 19:55
13
A+
A-

05.11.2024– İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) 2 yıldır yürütülen çalışmaların sonucunda sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini kumaşın dokusundaki sensörler sayesinde algılayıp akıllı cihazlara anlık ileten akıllı tişört üretildi.

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri sistemin kalp atışlarını ve vücut hareketlerini tek tişörtte toplama amacını taşıdığını söyledi.

Kalp atışlarını ölçmek için geleneksel tekstilin yanı sıra elektriksel iletkenliğe sahip iplikler kullandıklarını dile getiren Atalay, bunların görünüm ve dokunuş açısından normal tekstil ürünlerinden hiçbir farkı olmadığını, diğer tekstil iplikleri gibi yıkanabildiğini ve ürün haline geldikten sonra normal tekstil özelliklerini koruduğunu anlattı.

Doç. Dr. Atalay, elektrokardiyografi (EKG) uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığını, bu yöntemle vücuttaki elektriksel aktivitenin ölçüldüğünü, normalde jel elektrotlarla gerçekleştirildiğini aktararak, “Geliştirdiğimiz tekstil yapılarının iletkenlik özelliği sayesinde belirli bölgelerden kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek kalp atışlarını kaydediyoruz. Bu verileri de akıllı cihazlara gönderiyoruz.” dedi.

Çalışmada konfor özelliklerini artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Atalay, projeyle sadece elektriksel sinyallerin alınması ve kalp atışlarının ölçülmesinin amaçlanmadığını, aynı zamanda kullanıcının rahatlığının da göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan İnce ise projede amaçlarının hem kalp atışları hem de kişinin vücut duruşuyla (postürüyle) ilintili bilgilerin gerçek zamanlı olarak toplanabilmesi olduğunu dile getirdi.

Vücut hareketlerine bağlı oluşan sıra dışı duruşların düzeltilmesi için akıllı tişörtün geri bildirimde bulunduğuna dikkati çeken İnce, anomalilerin tespiti için özellikle sırt ve omuz bölgelerine sensörler yerleştirdiklerini belirtti.

Bluetooth teknolojisiyle haberleşme

Doç. Dr. İnce, sensörlerin esneme özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu sensörler tekstil yapısının değişen kapasitans değerlerine karşılık gelen elektrik sinyallerini topluyor ve iletken iplikler vasıtasıyla mikro denetleyiciye iletiyor. Mikrodenetleyici de cep telefonuyla veya herhangi bir bilgisayarla, bluetooth teknolojisi vasıtasıyla haberleşme yapıyor. Bu sayede vücuttan toplanan tüm veriler internet üzerinden gerçek zamanlı olarak sunucularda işlenebilir hale geliyor. Sporcuların performansının izlenmesinde özellikle duruşlarının takip edilmesi ve yorumlanması çok değerli. Geliştirdiğimiz tişörtler sporcuların performans analizinde kullanılacak.”

İTÜ Yumuşak Sensörler Laboratuvarı Araştırmacısı Dr. Münire Sibel Çetin de sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini algılayan akıllı tişört ürettiklerini ifade etti.

Akıllı tişört projesine 2 yıl önce başladıklarına işaret eden Çetin, üretiminde tamamen örme teknolojisini kullandıkları tişörtün üzerinde iletken iplikler olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.