Mısır!ın IMF ile İmtihanı. IMF denetime çıkıyor
Geçen yılın Ekim ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kredi anlaşmasının imzalanmasından bu yana ülkenin başlattığı ekonomik, mali ve mali reformlara rağmen, Mısır hâlâ sayısız ekonomik zorluklarla boğuşuyor.
02.09.2023- Bunlar arasında ciddi bir döviz açığı, balonlaşan borç, son 18 ayda değerinin yarısından fazlasını kaybeden bir para birimi ve hızla yükselen enflasyon yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta, ABD derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Services, ekonomik zorlukların devam etmesi durumunda ülkenin borç notunun olası bir düşüşünü göz önünde bulundurarak Mısır ekonomisine ilişkin incelemesini üç ay daha uzatacağını söyledi. İnceleme Mayıs ayında başladı ve bu ay tamamlanması gerekiyordu.
“İncelemenin devamı, hükümetin özelleştirme, mali ve yapısal reform gündemindeki ilerlemeyi, ticari bankaların net dış varlıklarının yakın zamanda sonuçlanan varlık satışlarını aşan bir ölçekte çekilmesi yoluyla dış likiditede daha fazla zayıflama olduğuna dair kanıtlarla dengeliyor.” Moody’s’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
Bankacılık sektörünün net dış varlıklarındaki açık, Mayıs ayındaki eksi 24,4 milyar dolardan Haziran ayında eksi 27,1 milyar dolara yükseldi. Açıktaki artış, geçen ay açıklanan özelleştirme anlaşmalarından beklenen 1,65 milyar dolarlık döviz tutarını aştı.
Moody’s’e göre bu durum potansiyel olarak “2024 ve 2025 mali yılında artan borç servisi ödemeleri öncesinde ekonominin döviz likidite tamponlarını sürdürülebilir bir şekilde yenileme hedefini baltalayacak.”
Buna cevaben, Maliye Bakanı Mohamed Maait, yaptığı açıklamada Moody’s’in incelemesini genişletme kararının “hükümetin son zamanlarda yatırımları teşvik etmek ve iş ortamını iyileştirmek için attığı adımlar ve reform tedbirlerine ilişkin anlayışına” dayandığını söyledi. Özel sektörün ekonomideki rolünü artırarak güçlendirilmesi.”
Özellikle, hükümetin yerli ve yabancı yatırımcılarla toplam beş devlete ait şirketi elden çıkarma konusunda anlaşmaya varmasının yanı sıra, piyasada adil rekabeti garanti altına alan bir adım olan devlete ait şirketler için tercihli vergi indirimlerinin iptal edilmesi de dahil olmak üzere bazı reformlara dikkat çekti. Değeri 1,9 milyar dolar olup, bunun 1,6 milyar doları döviz cinsinden olacaktır.
Bütçenin faiz dışı fazla verdiğini ve vergi gelirlerinde artış olduğunu söyledi.
Net bir gıda ve hammadde ithalatçısı olan Mısır, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik yansımalarından ağır bir darbe aldı ve çok ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarından yoksun kaldı. Buna cevaben hükümet, IMF ile 3 milyar dolarlık bir kredi olanağı üzerinde anlaşmaya vardı, ancak bu, en zoru esnek bir döviz kurunun benimsenmesi olan koşullarla birlikte geldi; Mısır, poundu üç kez devalüe etmesine rağmen şu ana kadar gerçekleştiremediği bir hedefti. .
IMF, özelleştirme ve döviz kuru esnekliği konularında ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle Mart ayında yapılması planlanan kredi koşullarıyla ilgili ilk incelemesini erteledi. Bu, kredinin çok ihtiyaç duyulan ikinci diliminin ertelendiği anlamına geliyor.
Ülke özelleştirme hızını artırırken, poundun döviz kurunu tamamen liberalleştirmek konusunda tereddüt ediyor çünkü bu, zaten yüksek olan enflasyon oranlarını artıracak ve Mısırlı hanelerin yükünü artıracak. Temmuz ayında enflasyon, gıda fiyatlarındaki yıllık neredeyse yüzde 70’lik artışın etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 36,8’e ulaştı.
S&P Global Market Intelligence’de strateji ve planlamadan sorumlu kıdemli ekonomist Yasmine Ghozzi’ye göre, elektrik tarifelerindeki artış, tedarik darboğazları ve sterlinin daha da zayıflaması sonucunda enflasyon oranının daha da artması bekleniyor.
Ghozzi, bir araştırma notunda, Rusya’nın Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nden çekilmesi ve Hindistan’ın pirinç ihracatını yasaklama kararı sonucunda buğday ve pirinç fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskının muhtemelen gıda enflasyonunu yüksek tutacağını söyledi.
Manşet enflasyonun Ekim ayında yıllık bazda yüzde 39’a yakın zirveye çıkmasını bekliyordu.
Mısır, IMF’nin öngördüğü, maliyeti yüksek ancak uzun vadede dış dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olacak devalüasyona bağlı kalmak yerine, yatırımları çekerek veya tahvil ihraçlarıyla mali piyasalardan yararlanarak dış finansmana erişmeye çalışıyor.
Ancak, para birimi için paralel bir piyasanın varlığıyla ortaya çıkan döviz politikasındaki çarpıklıklar, yatırımcıları ve kredi verenleri uzaklaştırıyor.
Sterlindeki hareketsizliğin devam etmesi, yeni bir devalüasyon için baskının artmasına neden oldu. Para birimi şu anda paralel piyasada resmi kur üzerinden yüzde 20 indirimli işlem görüyor.
Mısır’ın şimdi, IMF koşullarını karşılamak ve daha fazla kredi ödemesine erişebilmek için poundda beklenen bir başka devalüasyonla başa çıkabilmek için döviz tamponları oluşturması gerekiyor; bu, ekonomiye duyulan güvenin bir damgası olarak görülecek ve teşvik edecek bir hareket olacaktır. yatırımcılar ve alacaklılar.
Ajansa göre, “Moody’s, kalan inceleme dönemi boyunca IMF incelemesinde ilerleme kaydedilmemesini, dış mali desteğin potansiyel zayıflamasının bir göstergesi olarak değerlendirecektir; aksi takdirde bu, mevcut derecelendirme seviyesinde Mısır’ın kredi profiline önemli bir destek sağlayacaktır.”
Geçtiğimiz birkaç ay boyunca hükümet, rezervlerini beslemek için daha fazla paraya erişim sağlamak amacıyla, yabancıların Mısır’da gayrimenkul satın almasına olanak tanıyan, yüzde 9’a varan faiz oranına sahip dolar cinsinden mevduat sertifikaları sunmak da dahil olmak üzere birçok girişim başlattı. ödemelerini döviz cinsinden yapmaları ve yurtdışındaki Mısırlıların askeri statülerini 5.000 dolar karşılığında çözmelerine izin verilmesi şartıyla.
Pazartesi günü, Mısır Ulusal Bankası ve Misr Hayat Sigortası, Mısırlı gurbetçileri bankacılık sistemine dolar yatırarak ek emeklilik tasarrufu yapmaya teşvik edecek dolar cinsinden emeklilik sertifikalarının lansmanını duyurdu.
İncelemenin Eylül veya Ekim ayına ertelenmesini bekleyen Ghozzi, “Krediyle ilgili ilk inceleme hala beklemede olduğundan, IMF programında ilerlemenin hükümet için önemli olacağını düşünüyoruz” dedi.
“Güçlü bir turizm sezonu ve ilk halka arz anlaşmalarında daha fazla ilerleme sağlanması sayesinde Mısır Merkez Bankası’nın net rezervlerinde kayda değer bir iyileşme görülmesi halinde bunun gerçekleşmesi daha olası olacaktır” dedi.
S&P Global, tam bir serbestleşme senaryosunun yanı sıra, yetkililerin 2023 yılı sonuna kadar poundu desteklemek için ülke rezervlerinden çekilerek döviz kurunu yapay olarak sabit veya sabit tutabileceklerini bekliyor. Bu durumda para birimi, enflasyonist etkiyi azaltacak kadar güçlü olacaktır. basınç.
İngiltere merkezli Jefferies International’ın gelişmekte olan piyasalar ekonomisi ve stratejisinden sorumlu genel müdürü Aliaa Moubayad, Ghozzi’ye IMF incelemesinin Eylül veya Ekim ayında beklendiğini ve sonuç konusunda iyimser olduğunu belirtti.
Mali haber kaynağı Bloomberg Al-Sharq’a verdiği röportajda “IMF, Mısır hükümetinin attığı olumlu adımları dikkate alacak ve hem birinci hem de ikinci değerlendirmeleri birlikte gerçekleştirecek” dedi.
Yetkili, incelemenin muhtemelen Mısır’ın para birimini tamamen serbestleştirmesine yol açmayacağını söyledi.
Moubayad, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Mısır’ın poundu daha da serbestleştireceğine ve ardından üçüncü gözden geçirmeye kredinin yeni diliminin değerini artırma kararının eşlik edebileceğine inanıyoruz” dedi.
Moubayad’a göre ülkenin dış finansman sağlama yeteneğinin bundan sonra ne olacağı Moody’s’in ekonomi incelemesinin sonucuna bağlı. Uluslararası piyasalar zaten Mısır’ın borcunu CCC düzeyinde fiyatlandırdığı için, kurumun notunun düşürülmesinin ardından borç maliyetlerindeki artış endişe verici değil.
Ancak herhangi bir not indiriminin, hükümetin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra göreve gelecek yeni kabinenin notu yükseltmesini ve dolayısıyla kredilere daha uygun şartlarda erişmesini çok zorlaştıracağını söyledi.
Moody’s Şubat ayında Mısır’ın kredi notunu spekülatif nota yakın, Türkiye ve Nikaragua ile aynı seviyede olan B3’e düşürdü.
Moody’s’in yanı sıra diğer iki büyük derecelendirme kuruluşu da 2023’ün başından bu yana Mısır’ın borcuna ilişkin duruşlarını düşürdü. Mayıs ayında Fitch Ratings notunu B’ye düşürürken, S&P Nisan ayında görünümünü negatife düşürdü.