Dolar 34,6074
Euro 36,2325
Altın 2.925,25
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Çek Hükümlüleri Denetimli Serbestlik İstiyor

Çek Hükümlüleri Denetimli Serbestlik İstiyor
15 Ağustos 2023 08:24
94
A+
A-

COVID- 19 sebebiyle cezaevinden çıkan 120 bin hükümlüden 100 bininin denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevine geri dönmeyecekler. Buna karşılık 20 binin üzerindeki karşılıksız çek hükümlüsü ise bugün gece yarısına kadar cezaevine geri dönecekler.

15.08.2023- Bu durumdaki hükümlüler, “Diğer hükümlülerde olduğu gibi biz denetimli serbestlikten yararlanabilsek, dışarda çalışarak borçlarımızı ödeyebilirdik. Hapse girince ödeme imkânından tamamen mahrum kalıyoruz” diyerek itirazlarını ortaya koyuyorlar. 2018 yılındaki büyük şirketlere konkordato hakkı verilmesiyle, bu şirketlere iş yapan, ürün satan KOBİ’ler zorda kaldı. Ödemelerin aksaması sonucunda birçok KOBİ’nin çeki yazıldı, birçok işletme sahibi çek hükümlüsü olarak hapis cezası aldı.

Şu anda bu durumda hapse gireceklerin sayısının 20 bin olduğunu açıklayan çek hükümlüleri, bekleyen çek dosyalarıyla birlikte bu sayının 100 bini bulabileceğini ve aşabileceğini iddia ediyorlar.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Birimi’nin 2022 yılı karşılıksız çek verileri de bunu ortaya koyuyor. 2022 yılında 20.6 milyar lira tutarında karşılıksız çek verilmiş, sonra bu çeklerin ancak 3.5 milyarlık bölümü ödenmiş, 17.1 milyarlık bölümü ödenememiş. Bu rakamlar da çek hükümlülerinin 20 bin sayısının 100 bine çıkabileceği açıklamalarını doğrular nitelikte.

Ekonomik kararlar alınırken, bir iyileştirme yapılırken, yaratabileceği zararlar da düşünülerek mağdur olabilecekler için adımlar atılması gerekir.

2018 yılında çıkarılan konkordato düzenlemesiyle büyük firmaların borçlarını ödeme konusunda rahatlatılması sağlanırken, onlara iş yapan, alacaklarını tahsil edemeyen KOBİ’ler düşünülmemiş. Onların çeklerinin karşılıksız çıkması sonucunda hapis cezaları alabilecekleri hesaba katılmamış.

Şimdi diğer hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanıp dışarıya çıkarlarken, çek hükümlülerinin yeniden hapse girmeleri bana göre adaletli bir durum değil. Ayrıca borçlarını ödemelerine de imkân yaratmayan bir sonuç içeriyor. Söylediğim gibi bir iyileştirme kararı alınırken, zarara uğrayabilecek olanlar da düşünülmeli… Bu olay bize bir kez daha bunu hatırlattı.

Osman Arolat-Nasıl Bir Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.