Dolar 35,5076
Euro 36,6070
Altın 3.052,47
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C

Araştırmaya göre, gözetim teknolojileri beynin bilgi işleme biçimini değiştiriyor

Araştırmaya göre, gözetim teknolojileri beynin bilgi işleme biçimini değiştiriyor
14 Ocak 2025 18:50
13
A+
A-

14.01.2025- Araştırmacılar, çoğunlukla güvenlik amaçlı kullanılan gözetim teknolojilerinin insan davranışlarını etkilemenin yanı sıra beynin bilgi işleme ve algılama biçimini değiştirdiğini ortaya koydu.

Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesinden bilim insanları, araştırma kapsamında iki gruba ayrılan 54 lisans öğrencisine doğrudan ya da kaçamak şekilde kendilerine doğru bakan 144 yüzün görüntülerini gösterdi.

Araştırmacılar, bir gözlerine yüzlere ait görüntüler, diğer göze ise hızla yanıp sönen bir görseli gösterdikleri katılımcılardan, bu yüzleri tespit etmelerini bekledi.

Bir grup katılımcı, bu görsel görevi kapalı devre güvenlik kameraları (CCTV) tarafından izlendikleri esnada gerçekleştirirken diğer grup ise herhangi bir gözetim altında olmadan tamamladı.

İnceleme sonucunda araştırmacılar, her iki gruptaki katılımcıların da doğrudan kendilerine bakan yüzleri daha hızlı tespit ettiğini ancak izlendiklerini bilen katılımcıların algılama biçimlerinin diğer gruba kıyasla yaklaşık 1 saniye daha hızlı olduğunu tespit etti.

Çoğunlukla güvenlik amaçlı kullanılan gözetim teknolojilerinin insan davranışlarının yanı sıra ve beynin bilgi işleme biçimini de değiştirdiğini tespit eden araştırmacılar, görsel uyaranlara verilen bu daha hızlı tepkinin, katılımcıların bilinci dışında gerçekleştiğini belirtti.

Araştırmacılar, “sadece izlendiğini bilmenin bile diğer insanların bakışlarına yönelik farkındalığı bilinçsiz şekilde artırabileceğini” gösterdiğini bildirdi.

Katılımcıların, güvenlik kameraları gösterilmemesine ya da izlenecekleri söylenmemesine rağmen deney sırasında “hafif” de olsa izlenme hissi yaşadıklarını söylediklerini belirten araştırmacılar, çalışma sonunda elde edilen bulguların “insanların gözlemlendiklerini hissetme konusunda doğuştan gelen bir önyargıya sahip olduklarına işaret ettiğini” kaydetti.

Araştırmacılar, çalışmanın ruh sağlığı ve sosyal etkileşim açısından önemli çıkarımları olduğunu vurguladı.

Araştırma, “Neuroscience of Consciousness” dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.