27.02.2025- İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği ve İstanbul Gazeteciler Federasyonu’nun organizasyonuyla ile düzenlenen ‘Afetlerde Medya ve STK’ların Rolü’ paneli 600’ü aşkın katılımcı ile gerçekleştirildi.
Afet süreçlerinde kriz yönetiminin ele alındığı panelde İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, İstanbul Gazeteciler Federasyonu (İGAFED) Genel Başkanı Adil Koçalan ve Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK)) Genel Başkanı Şakir Gürel panelin açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Hersanlıoğlu: “İl genelinde olan 23 çalışma grubu faaliyetlerini sürdürüyor”
İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İstanbul’da iki plan üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bir tanesi afet müdahale planı. Bu plan, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün içerisinde olduğu plan. Bu plan 23 çalışma grubunu içeriyor. Sayın Valimizin emri gereği bütün ilçelerde il genelinde olan 23 çalışma grubu faaliyetlerini sürdürüyor. Zaman zaman tatbikatlar yapıyor. Buna ben tabiri caizse ‘felakete hazırlık planı’ diyorum. Bununla alakalı olarak, özellikle arama kurtarma faaliyeti noktasında STK’lardan çok ciddi destek görüyoruz” dedi.
Hersanlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan da önemli risk azaltma planı var. Risk azaltma planıyla alakalı olarak da sayın valimizin liderliğinde İstanbul risk azaltma planı yeniden revize edildi ve 1594 eyleme dönüştürüldü. Bu eylemler kamu kurum ve kuruluşlarına atandı. İlçe belediyelerimizin, büyükşehir belediyelerimizin kamu kurum ve kuruluşlarında yapması gereken eylemler var. Bu eylemler yapıldığı zaman oluşabilecek bir afette maddi manevi zararlar minimize edilmiş olacak.”
Yüksel; “İstanbul için bir tedbir almamız lazım”
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, “Önümüzde büyük bir beklenti var. Doğal afetlerin sık beklendiği bir konumdayız. Dolayısıyla hep böyle toplantılar yapıyoruz ama sonuçta kaç kişiye ulaşıyoruz derseniz ben çok memnun değilim. Mevlana diyor ki, ‘Akıl sonradan ah çekmek için değil, önceden düşünüp tedbir almak için.’ Bizim acilen İstanbul için bir tedbir almamız lazım. Eğitim dediğiniz şey davranış değişikliğidir. Davranış değişmiyorsa, akıl yürütürseniz ama problemi çözemezsiniz, sonuç sıfır olur. O yüzden bu toplantılar çok hoş” dedi.
Aydın; “Asrın felaketi, ülkeye 100 milyar dolar zarar verdi”
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, afetlerin Türkiye ekonomisine verdiği zarara değinerek, “Kaybettiğimiz binlerce canların yanı sıra; 6 Şubat tarihindeki asrın felaketinin maliyetinin 100 milyar dolar gibi bir rakama ulaştığını biliyoruz. Hakeza geçmişte Gölcük depreminin 10-15 milyar dolar, 2020 depreminin 1,2 milyar dolar, 2021 Yılı Karadeniz bölgesi sellerinin 1 milyar dolar, Akdeniz Bölgesinde, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının 1,2 milyar dolar ekonomiye zarar verdiğini, 99 depreminin de Türkiye’nin Gayrisafi Milli Hasılasını bir yıl içinde yüzde 3,3 düşürdüğünü de biliyoruz” diye konuştu.

İGAFED Genel Başkanı Adil Koçalan ise yaptığı konuşmada;
“Afetler hususunda bilgilenme, medya ile afet yönetimi kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları arasında doğrudan ve etkili çalışma ilişkileri kurma, Sivil Toplum Kuruluşlarının acil durum öncesinde ve sonrasında medya-afet ilişkisini daha etkin bir şekilde yönetebilmelerinin yollarını birlikte değerlendirebileceğimiz bir etkinlikte sizlerle birlikteyiz” ifadelerini kullandı. Koçalan konuşmasının devamında programın tüm destekçilerine teşekkür etti.
İki Oturumlu Panel Gerçekleştirildi
Prof.Dr. Fatma Çelik; Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof.Dr. Mehmet Fatih Altan; İstanbul AREL Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof.Dr. Mualla Uydu Yücel; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kadın Akademisyenler Derneği (TÜRKKAB) Başkanı , Umay Ana Kadınlar Derneği Başkanı, Doç.Dr. Tuncay Palteki; Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dr. Mimar Nihat Şen; Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Stratejisti panelistler olarak yer aldı.

Oturumun ikinci bölümünün moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)) YİK Üyesi ve Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz yaparken Dr.Ömer Faruk Kültür; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yeryüzü Mühendisleri Derneği Kurucusu, Dr.Mehdi Öztürk; İstanbul AREL Üniversitesi Öğretim Üyesi, ASKON Yönetim Kurulu Üyesi; Lami Şevki Erdoğdu; Türk Basın Birliği 2. Başkanı İbrahim Konar; Gazeteci Kanal D Ana Haber Muhabiri ve Fahri Ustaoğlu; Lob’in Uluslararası Danışmanlık A.Ş Yön.Krl.Başkanı panelistler olarak yer aldı.

İki oturumdan oluşan program yapılan sunum ve bilgilendirmelerle son buldu.