Dolar 34,6172
Euro 36,1925
Altın 2.917,25
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C

ABD Ekonomisi resesyon korkusunun pençesinde

ABD Ekonomisi resesyon korkusunun pençesinde
12 Nisan 2023 09:43
128
A+
A-

Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 1.7’den 2’ye revize ederken, IMF düşürdü. Yılın ilk çeyrek raporunu yayınlayan Deloitte, Amerikan ekonomisi için resesyon senaryosu yazdı, Bank Of America da “Sinyaller resesyonu işaret ediyor” dedi.

Londra merkezli yönetim danışmanlığı şirketi Deloitte, ABD ekonomisi üzerine 2023 yılı ilk çeyrek inceleme ve tahmin raporunu yayınladı. ABD ekonomisi için “potansiyel bir yumuşak iniş ufukta olabilir” diyen Deloitte analistleri, ABD ekonomisinin 4 sorununu şöyle sıraladı:

1 – İşgücü piyasalarının gevşemesi gerekiyor. Ocak 2023’te istihdam yarım milyondan fazla arttı. Çalışma çağındaki nüfus ayda 50 binlik trend hızında büyürken, bu kesinlikle sürdürülemez. İstihdam yavaşlamazsa, ücret artışı hızlanabilir. Amerikan Merkez Bankası (Fed) o zaman çok güçlü bir tepki verir ve devam eden faiz artırımları büyüme için açık tehlike oluşturur.

2 – Fed, 2022’de faiz oranlarını hızlı şekilde artırdı ve bu faiz artırımlarının bazı etkileri 2023’te ortaya çıkabilir. Fed’in 2022’de çok agresif olup olmadığını hâlâ bilmiyoruz. Faiz oranlarındaki artışın etkisinin şimdiye kadar ekonomiyi durgunluğa itmek için yeterli değil.

3 – Kongre’nin borç tavanını yükseltmek için oy kullanması gerekiyor. Bunu yapmazsa, ABD Hazinesi faturalarını ödeyemeyebilir, bu da harcamalarda düşüşe ve daha önemlisi ciddi finansal piyasa oynaklığına yol açabilir.

4 – Kongre ve Başkan’ın 1 Ekim’e kadar federal hükümet için bir bütçe üzerinde anlaşması gerekiyor. Bütçe 12 ödenek kanunu şeklini alıyor. Tüm bu ödenek yasalarının 1 Ekim’e kadar geçirilip imzalanamaması, hükümet harcamalarında düşüşe yol açacaktır. Bu, tek başına durgunluk yaratmak için yeterli olmaz, ancak iş belirsizliğini artırır.

Deloitte analistleri, ABD ekonomisi için şu üç senaryoyu yazdı:

Başlangıç noktasına dönüş (Yüzde 60): Büyüme 2023’te emekleme noktasına kadar yavaşlayacak, ancak hiçbir zaman durgunluk etiketini hak edecek kadar düşmeyecektir. Daha sıkı para politikası, Avrupa ve Çin’deki yavaş büyüme, daha yüksek enerji fiyatları ve pahalı bir dolar, ekonomi için önemli rüzgarlardır. Ancak hane halkları, eğlence ve seyahat gibi hizmetlere yönelik bastırılmış talep harcamalarını artırmaya devam ediyor. İş yatırımları, özellikle bilgi işleme ekipmanı ve yazılımında büyümeye devam ediyor. Konut dışı yapılara yapılan yatırımlar da zayıf kalmaya devam ediyor, çünkü ofis binaları ve perakende satış alanlarındaki arz fazlasının piyasada ağırlığı var. Konut piyasasındaki düşüş, bu sektör için gerçekten bir durgunluktur. Mallara olan talep yavaşladıkça ve işletmeler tedarik zinciri sorunlarını çözdükçe, enflasyon 2023’ün sonlarına doğru yüzde 2 aralığına geri döner.

Enflasyonun dönüşü (%10): Gevşeyen tedarik zinciri baskıları nedeniyle enflasyondaki düşüşün geçici olduğu ortaya çıkıyor. İşgücü piyasasında devam eden güç, ücretleri yükselterek daha yüksek maliyetlere ve fiyatlara yol açar. 2022’de şok terapisi yoluyla enflasyonu yavaşlatmaya çalışan Fed, sıcak işgücü piyasasını önemli olacak kadar yavaşlatmakta isteksiz veya başarısız olduğunu kanıtlar ve enflasyon yaklaşık yüzde 6’da yerleşir.

Yeni bir resesyon (%30): Fed’in enflasyona odaklanması, çok geç olana kadar ekonomiye yönelik riskleri en aza indirmesine yol açıyor. Bu mali şoka ek olarak, ABD makamları borç tavanı ve 2024 bütçesi konusunda zamanında bir anlaşmaya varamadı. Mali şok 2008’dekinden daha küçük olsa da, zayıf olan ekonomi 2023’ün sonunda yüzde 2.7 gibi bir oranda daraldı. Şok, Kongre ve Başkan’ın bir bütçe çözümüne odaklanmasına ve Fed’in politikayı yumuşatmasına neden oluyor. Ekonomi 2024’te toparlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.