Dolar 34,0783
Euro 38,0674
Altın 2.833,55
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Faiz Kararını Verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Faiz Kararını Verdi
12 Eylül 2024 16:16
16
A+
A-

12.09.2024- Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60’ar baz puan indirdi.

ECB. piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Banka mevduat faiz oranını 25 baz puan indirdi.

Küresel piyasalarda yatırımcılar ECB’nin bugün faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyordu. Böylece yüzde 3,75 olan mevduat faizi beklentilere paralel şekilde yüzde 3,50’ye indirildi.

ECB, refinansman faiz oranını da 60 baz puan indirdi. Yüzde 4 olarak beklenen refinansman faizi yüzde 4,25’ten yüzde 3,65’e indi.

ECB’nin ortalama manşet enfasyon için 2024 tahmini yüzde 2,5, 2025 tahmini yüzde 2,2 olarak sabit kaldı. Ortalama çekirdek enflasyon için 2024 tahminini yüzde 2,8’den 2,9’a revize eden ECB, 2025 tahminini yüzde 2,2’den 2,3’e çıkardı. 2026 için tahmini ise yüzde 2.

GEÇEN AY SABİT BIRAKMIŞTI

Banka geçen ayki toplantısında refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50’de tutmuştu.

FAİZ KARARI SONRASI ECB BAŞKANI LAGARDE’DEN AÇIKLAMA

ECB’nin 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, açıklamalarda bulundu.

Lagarde’nin konuşmasından satır başlıkları ise şöyle:

“Yönetici konsey bugün parasal politikayı gözlemlediğimiz oranı 25 baz puan düşürme kararı aldı. Temel enflasyonun dinamikleri ve parasal politika geçişinin dinamikleri kısıtlamaları sabit tutmak için yeteri kadar güçlü değil. Yakın zamandaki enflasyon verileri beklendiği gibi geldi ve son ECB çalışan tahminleri de enflasyon hakkında şu şekilde; manşet enflasyonu bu yıl yüzde 2,5 ve 2026 için de yüzde 1,9 olarak öngörüyordu. Enflasyonun bu senenin sonlarına doğru tekrar yükselmesi bekleniyor ve çünkü enerji fiyatlarındaki ani düşüşün buna sebep olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon önümüzdeki senenin ikinci yarısında yine beklentilere doğru ilerleyecektir.”

“Çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 yılına ilişkin beklentiler yukarıya doğru revize edildi ve hizmet enflasyonu beklentiden yüksek çıktı. Çalışanlar, aynı zamanda çekirdek enflasyonda bu seneki yüzde 2,9’dan 2026 için yüzde 2,3’e ve 2026 için yüzde 2’ye düşmesini bekliyor. Yurtiçi enflasyon hala yüksek olmaya devam ediyor çünkü maaşlar hala hızlı bir şekilde yükseliyor.”

Ekonomik aktivite hala yavaşlamış durumda bu da özel tüketim yatırım konusunda zayıflık işareti.”

“Ekonominin bu yıl yüzde 0,8, 2025’te yüzde 1,2 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği öngörülüyor. Bu da geçmiş beklentilerden daha zayıf bir beklenti”

“Biz enflasyonun yüzde 2’lik hedefe düşmesi için kısıtlayıcı olarak politikamızı sürdüreceğiz. Aynı zamanda veriye bağlı ve toplantıdan toplantıya bağlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz”

“Ekonomik ve finansal veriler, temel enflasyonun dinamiği ve parasal politikanın dönüşümü ile kararlarımızı vereceğiz. Belirli bir patikayı takip etmeyeceğiz”.

“2. çeyrekte yüzde 0,2 büyüme oldu ki ilk çeyrekte yüzde 0,3’tü. Bu beklenti altıydı. Büyüme özellikle net ithalat ve hükümet harcamalarından gerçekleşti. Özel tüketimler ve konut yatırımları düşüşe geçti. Hizmetler ise büyümeyi destekler nitelikteydi. Anketlere göre toparlanma hala bazı sorunlarla karşı karşıya. Biz toparlanmanın zamanla güçlü olacağını öngörüyoruz. Reel gelirlerin artmasıyla hanelerin daha fazla artmasını öngörüyoruz. Kısıtlayıcı politikamız hem üretimi hem de yatırımı destekleyecektir diye düşünüyoruz. İhracatta bu konuda faydalı olacaktır. İş piyasası ise dirençli olmayı sürdürüyor. İşsizlik yüzde 6,4 ile değişmedi “

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.