Dolar 34,2881
Euro 37,2049
Altın 2.979,61
BİST 9.050,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

Japonya’da enflasyon beklentilerin üzerinde yükseldi

Japonya’da enflasyon beklentilerin üzerinde yükseldi
21 Haziran 2024 09:53
50
A+
A-

21.06.2024- Japonya’da enflasyon, artan enerji maliyetleri nedeniyle hızlanarak yüzde 2,8’e yükseldi.

  • Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırma yönündeki öngörüsünü destekledi.

Artan enerji maliyetleri Japonya’da enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesine neden oldu.

Manşet enflasyon artışı bir önceki ay görülen yüzde 2,5’in ardından yüzde 2,8’e kadar çıktı.

Aylık bazda manşet ve çekirdek enflasyon artışı yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşti.

Japonya İstatistik Bürosu (e-Stat) tarafından yapılan açıklamaya göre, taze gıda hariç tüketici fiyatları Nisan ayındaki yüzde 2,2 seviyesinden hızlanarak Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 2,5 arttı.

Japonya Merkez Bankası’nın uzun vadeli enflasyon hedefi yüzde 2, piyasaların Mayıs’taki enflasyon beklentisi ise yıllık yüzde 2,5 seviyesindeydi.

Enerji fiyatlarındaki artış

Enflasyonda elektrik fiyatlarındaki yüzde 14,7 oranındaki artış etkili oldu.

Taze gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan bir diğer çekirdek enflasyon ise Mayıs ayında yüzde 2,1 artarak art arda dokuzuncu ayda soğumaya işaret etti. Bir önceki ay artış yüzde 2,4 seviyesinde bulunuyordu.

BoJ’un politika müzakerelerinde önemli bir faktör olarak vurguladığı hizmet fiyatlarındaki artış, 2018 yılında gördüğü seviyelere indi; Nisan ayında keskin bir şekilde yüzde 1,7’ye yavaşladıktan sonra yüzde 1,6 seviyesinde açıklandı. Bu yavaşlama, yüksek maliyetlerin tüketici iştahını giderek azaltması nedeniyle işletmelerin fiyatları daha da artırma konusunda artan isteksizliğine işaret ediyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.