Dolar 34,0783
Euro 38,0674
Altın 2.833,55
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Asgari ücrette enflasyon hesabı! 17 Bin TL’yi geçiyor. Faruk Erdem yazdı…

Asgari ücrette enflasyon hesabı! 17 Bin TL’yi geçiyor. Faruk Erdem yazdı…
1 Ekim 2023 14:13
65
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamasından sonra asgari ücrette hesaplamalar değişti. Faruk Erdem, Yeni Asır’daki yazısında “6 aylık enflasyona göre bakıldığında yeni ücret 15 bin lirayı geçerken memur zammına göre 17 bin liranın üstüne çıkıyor.” dedi. İşte detaylar…

01.10.2023- Yeni yılda uygulanacak asgari ücrette emekli zamlarında olduğu gibi yine enflasyon etkili olacak. 6 aylık enflasyona göre bakıldığında yeni ücret 15 bin lirayı geçerken memur zammına göre 17 bin liranın üstüne çıkıyor. Yaklaşan Aralık ayı ile birlikte asgari ücret ile ilgili çalışmalar da başlıyor. Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılında uygulanacak olan asgari ücreti belirlemiş olacak. Bundan önceki komisyonlarda olduğu gibi yine masada enflasyon rakamlarının etkili olması bekleniyor. Daha önceki toplantılarda asgari ücret artışları, gerçekleşen enflasyonun üzerinde tespit edilmişti.
Bu yıl için de yine enflasyonun üzerinde artış yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl iki artışla birlikte asgari ücret yüzde 110 arttı.

IŞIKHAN: YÜKÜ AZALTACAĞIZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyonun getirdiği yükü azaltmanın ortak hedefleri olduğunu belirterek, “Dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz olduğunu paylaşmak isterim” dedi. Işıkhan, ekonomide birinci önceliklerinin tüm vatandaşların refahını mümkün olan en üst seviyeye çıkarmak olduğunu söyledi. Bakan Işıkhan, ancak sosyal diyalogla iş dünyasının güçlendirilebileceğini, işçilerin hak ettikleri yaşam koşullarına kavuşmalarının desteklenebileceğini, sürdürülebilir büyüme ve istihdamın da bu şekilde gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

İKİ AYRI HESAP ORTAYA ÇIKIYOR
Asgari ücretin enflasyona göre belirlenmesi durumunda iki farklı rakam ortaya çıkıyor. Orta Vadeli Program’da açıklanan yüzde 65 enflasyon öngörüsü bulunuyor.
Buna göre yapılan hesaplamalarda 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 olarak çıkıyor.
Memurlara ve memur emeklilerine ise enflasyon farkı ile yapılacak zam bu öngörüye göre yüzde 49,46. İki aylık enflasyon ise yüzde 19,44 olarak açıklandı.

REFAH PAYI RAKAMI YÜKSELTİR
Şu anda brüt asgari ücret 13 bin 414 TL, net ücret 11 bin 402 TL. 2 aylık enflasyon belli oldu ve yüzde 19.44. Buna göre bir hesap yaparsak asgari ücret 13 bin 619 TL olarak karşımıza çıkıyor. 6 aylık enflasyon tahminleri yüzde 37,76 civarında ve burada hesaplanan asgari ücret 15 bin 707 TL olarak karşımıza çıkıyor.
6 aylık memur zammı yani yüzde 49,46 referans alınırsa asgari ücret 17 bin 42 TL olacak. Ayrıca refah payı da ilave edilirse bu rakamların artması da mümkün olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.